keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Uusi treeniporukka, uudet kujeet


Muutamasti ollaan nyt käyty Pohjois-Karjalan käyttökoirien tottistreeneissä ja olen kyllä toistaiseksi ollut tyytyväinen kouluttajiin ja treenien kulkuun ylipäätään. Lysti ei ole toiminut yhtä hyvin kuin keskenään treenaillessamme, mutta ymmärtäähän sen kun itsekseen treenatessa ei ole niitä häiriötekijöitä. Lisäksi en itse osaa vielä täysin rentoutua uudessa porukassa ja koirahan huomaa sellaiset asiat heti.

Ekoissa treeneissä tärkein asia, jonka opin oli se mitä "karkaa alta" tarkoittaa. Seuraamista treenatessa kouluttajat huutelivat tuota "karkaa alta!" jatkuvaan, enkä ymmärtänyt mitä se tarkoittaa. Olen toki muiden treeneissä kuullut tuon kehotuksen ja silloin sen on jotenkin käsittänyt paremmin, mutta heti kun oli oman koiran kanssa treenikentällä ja piti tehdä jotain tuota kehotusta vastaavaa, niin menin vain lukkoon ja totesin, etten tiedä mitä se tarkoittaa. Sitten kouluttajat selittivät ensin sanallisesti, mitä minun kuului tehdä. Eli kääntyä aina oikealle, jos koira seuraamisesta (kyseisessä tilanteessa vierellä lönköttelystä ilman mitään kontaktia) jäi jälkeen tai irtosi kontaktista. Tällä haettiin sitä, että koira alkaisi itse aktiivisesti seuraamaan ohjaajaansa, ettei ohjaajan tarvitsisi koko ajan houkutella koiraa mukaansa, jota en kyllä tehnytkään. Sain nähdä samasta alta karkaamisesta myös käytännön esimerkin toisen koiran ohjaajan kohdalla. Hänen koiransa tosin on vielä pentu ja tuo alta karkaaminen pitäisikin aloittaa jo pennun kanssa, jotta laumavietti ja täten koiran oma aktiivisuus ohjaajaa kohtaa vahvistuisi.

Ekoissa treeneissä katsottiin myös seuraamisen paikka kuntoon. Lysti oli jo alkanut hieman edättää meidän keskenään treenaillessamme ja olin siksi palannut hieman taaksepäin ottaen apukäden taas mukaan. Kouluttajat kuitenkin ohjeistivat laittamaan pallon kainaloon ja jättämään apukäden pois. Ja kuinka ollakaan, se toimi! Lysti löysi paikkansa just eikä melkein ja päästiin seuraamisessa jo pidempiä pätkiä eteenpäin. Seuraamisen matkassakin olen ollut äärimmäisen varovainen, ettei tule liian monta askelta, ja ettei kontakti pääse tipahtamaan. Treeneissä kuitenkin opin, että Lysti osaa jo kyllä seurata ja minä voin jo vaatia siltä pidempiä matkoja, eikä se ole sille edes vaikeaa.

Ekojen treenien huippukohta oli se, että saatiin kotiläksyjä! Ja niistähän myös tykätään.:) Meidän kotiläksyt oli 1) alta karkaaminen 2) paikallaan vasemmalle kääntymiset 3) paikallaan seuraaminen (käsky: Seuraa - ihminen jää paikalleen astelemaan)

Toisissa treeneissä piti ensinnäkin kertoa Lystille, että kouluttajaa ei saa haukkua. Se nimittäin keksi jostain, että sen täytyy puolustaa minua tältä yhdeltä kouluttajalta. Ketään muuta kohtaan sillä ei ollut mitään ongelmaa, mutta tämä yksi mieskouluttaja oli jotenkin sille liikaa ja sitä kohtaan se "hyökkäili" hirveän haukun kera. Ei siis käynyt iholla, eikä mitään, mutta tosissaan kyllä haukkui tätä. Jo edellisissä treeneissä se sitä teki, mutta silloin se meni uuden tilanteen piikkiin. Silloin annoin Lystin haistella ihmiset läpi, ettei jäisi mörköjä. Nyt sitten haukun toistuessa tätä yhtä kouluttajaa kohtaan piti jo kertoa koiralle, ettei se kävisi. Viesti meni haukun osalta perille, mutta vähän se vielä jäi kyttäilemään. Jossain välin kouluttaja otti koiran lennossa minulta leikittäessäni Lystiä, leikki sen kanssa hetken, teki pienet seuraamispätkät (jotka näytti superhyviltä) ja antoi koiran takaisin. Se vähän laukaisi jännitystä.

Toisten treenien kotiläksynä oli opetella, mitä tarkoittaa aktivoiva pakote.

Kolmansissa treeneissä oli ensin läksyjen kuulustelu ja osasin kertoa, että aktivoivalla pakotteella halutaan saada aktivoitua koiraa tekemään töitä tehokkaammin ja tarkemmin. Meidän tapauksessa esimerkiksi annan Lystille pakotteen, jos se alkaa kuikuilemaan muita asioita seuraamisessa ja pakotteena toimii meillä hihnasta nyppäisy. Heti koiran reagoitua pakotteeseen jatkamalla seuraamista halutulla lailla tulee sitä palkata kehuilla tai vapautuksella eli meidän tapauksessa leikillä. Jos koiraa ei palkkaa sen vastattua pakotteeseen, tulee pakotteista helposti passivoivia, jolloin koira lopettaa töiden tekemisen täysin. Aktivoivalla pakotteella kun pyritään juuri päinvastaiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti