perjantai 20. syyskuuta 2013

Kissantassuinen koira


Elokuun viimeisenä viikonloppuna kävimme beussien jalostustarkastuksessa Kerimäellä. Aurinko porotti kuumasti ja alueella pyöri ainakin viitsienkymmentä beussia aina pikkupennuista aikuisiin koiriin. Oli mukava katsella, miten erilaisia eri sukujen beussit loppujen lopuksi ovat. Osa oli rakeenteeltaan aika jämäköitä ja massavampia, toiset taas tuollaisia sporttimalleja, kuten Lystikin vaikuttaisi olevan. Koko erojakin oli runsain määrin.

Kentällä oli kolme kehää jotka kierrettiin tietyssä järjestyksessä:
1. Mittaus, jossa tuomarina Didier Chovaux
2. Luonne, jossa tuomarina Frédéric Aubry
3. Rakenne, jossa tuomarina Nadiège Grassart-Cottet

Jos suomensin ranskankieliset ruumiinosat oikein, niin Lystin mitat olivat seuraavanlaiset:

Pää:
Kirsu 13,5cm
Kallon pituus 15cm
Kallon leveys 14cm

Ruumis:
Säkäkorkeus 62cm
Ruumiin pituus 67cm
Rintakehän ympärys 71cm

Mittauksessa tuomari olisi toivonut Lystin olevan tukevammassa kunnossa ja pudisteli päätään raakaruokinnalle. Itse en sen sijaan olisi niin huolissani massan vähyydestä vielä näin nuorella ja aktiivisella koiralla. Vastahan se on suurimmat pituus ja korkeuskasvunsa saanut päätökseen. Massa tulee sitten myöhemmin. Mukava mies tämä tuomari kuitenkin oli ja Lysti antoi hienosti sen tulla kaikenmaailman mittauslaitteineen ihan kiinni kehoon.

Luonnetestin tulokset olivat seuraavat:

Ammunta, 9 Excellent, Erinomainen
Uhka kepillä, 6 Très Bien, Erittäin hyvä
Käyttäytyminen (Luoksepäästävyys jne.), 8 Excellent

Laukauksiin Lysti ei reagoinut korvan heilautusta kummemmin.
Uhka ei miun nähdäkseni ollut kovinkaan uhkaava. Ehkä tummapukuinen mies olisi pelottanut enemmän, kuin kiltti kauluspaitainen mies. Lysti ei sanonut keppimiehelle mitään, eikä myöskään pelännyt sitä. Se väisti paristi, mutta vain vähän. Tuomari sanoi, että toivoisi enemmän puolustusta, mutta se puoli herää tällä koiralla varmasti sitten, kunhan kypsyy vähän lisää.
Luoksepäästävyys on aina ollut Lystillä hyvä, eikä se tehnyt poikkeusta tuonakaa päivänä. Se antaa kenen vain katsoa hampaansa ja tutkia vaikka koko ruumiin läpi. Onhan sitä siihen opetettukin, mutta toki se on perusluonteeltaankin hyvin sosiaalinen ja ihmisrakas koira.

Rakenne- eli näyttelykehä

Pää, Excellent, Erinomainen
Hampaat, Ex, Eri
Silmät, Ex, Eri
Ylälinja, Ex, Eri
Alalinja, T.B, E.H
Eturaajat, Ex, Eri, mutta erityismainintana kissantassut. Tuomarin mielestä siis liian pienet tassut.
Takaraajat, Ex, Eri, Panardismin asteena 2, kun se saa maksimissaan olla 3
Häntä, Ex, Eri. Hännän liike iloinen.
Karva, T.B, E.H

Näyttelykehän tuomari piti selväsi pehmeäkarvaisemmista ja isokokoisista, massiivisimmista koirista. Eräästä tällaisesta koirasta hän jopa avoimesti sanoi, että se on niin hyvännäköinen, että sitä kannattaa ehdottomasti käyttää jalostukseen, vaikka luonne ei olisikaan paras mahdollinen. Kyseisen koiran luonteesta en voi itse sanoa mitään, kun en sitä tunne, mutta ajatuksena tuollainen "Ulkonäkö on tärkein" -periaate kasvatuksessa puistatti kyllä päätä.

Loppupäivä meni katsellessa näyttelykehässä pyörivien parhaaksi arvioitujen koirien lajittelua.

Koko päivän annista luonnetesti oli ehdottomasti mielenkiintoisin. Lysti vaikuttaa testin perusteella hyvin tasapainoiselta nuorelta koiralta, joka ei turhasta hötkyile. Kotona lenkkipoluilla reagoinnit esim. pimeisiin lähestyviin hahmoihin ovat toki vähän toista luokkaa, mutta muuten se ei kyllä säiky turhia ja palautuu tilanteista nopeasti.


Lisään luonnetestin videon jahka saan kamerani takaisin Helsingistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti