perjantai 16. elokuuta 2013

"Lääkkehillä hoidelkaa Lysti ystäväämme"

Lystille tuli jonkun sortin mahatauti. Se alkoi ripulilla, jonka sain harmikseni huomata eräs päivä töistä kotiin tullessani. Aloitin Lystille heti kolmen päivän hiilitablettikuurin, joka auttoi juuri sen kolme päivää. En myöskään antanut puoleen vuorokauteen muuta ruokaa kuin luonnonjogurttia. Sen jälkeen uloste oli vaihtelevasti löysää tai kiinteää ja sen mukana tuli usein paksu limakerros. Opin, että paksu limakerros on usein merkki suoliston ärtymisestä, tulehduksesta tai muusta sellaisesta. 

Seurailin tilannetta ja ajattelin ripulin aiheutuneen jostain, mitä Lysti olisi syönyt. En kuitenkaan keksinyt muuta kuin marjat ja heinät, joita Lysti ulkona syö, sekä pakkasessa olevan hirven lihan, jonka ikä on varmasti yli 5 vuotta. Aiemmin Lystille ei kuitenkaan näin rajuja vatsaoireita ole tullut mistään edellämainituista.

Lystin yleisvointi oli pysynyt mahataudista huolimatta hyvänä, enkä siksi ollut ensimmäisen ripulin jälkeen turhan huolissani koiran terveydestä. Reilu viikon päästä ensimmäisestä ripulista Lysti oli kuitenkin taas ripuloinut sisälle meidän töissä ollessamme. Ja jälleen sain ensimmäiseksi töistä tultuani haistaa eteisessä tutun löyhkän ja aloittaa puolen tunnin siivouksen yökötystä pidätellen. Nyt Lysti ei ollut useaan päivään varmuudella syönyt marjoja tai hirvenlihaa, joten niistä se ei ainakaan voinut johtua. Soitin eläinlääkärillemme ja kysyin, vieläkö seurailisin tilannetta vai tulisinko näyttämään koiraa. Puhelimeen vastannut hoitaja kehoitti tulemaan vastaanotolle seuraavana päivänä ja antamaan koiralle illalla enintään riisin keitinlientä tai luonnonjogurttia.

Vastaanotolla eläinlääkäri otti verinäytteen ja totesi tulehdusarvoiksi 11,4, kun 12 oli yläraja. Hän arveli jonkin tulehduksen siellä suolistossa olevan ja oli sitä mieltä, että se pitäisi saada taltutettua, ettei ripulointikierre jatkuisi ja suoli ärtyisi entistä enemmän. Lysti sai siis 7 päivän antibioottikuurin, maitohappobakteereita jauheena, sekä täydennysrehua. Maitohappobakteereita ja täydennysrehua määrättiin 2-3 viikoksi eteenpäin. Raakaruokinnasta oma lääkärimme ei tiennyt niin paljoa, että olisi voinut suositella jotain tiettyä raakaruokaa annettavaksi, mutta yhdessä mietimme, että luonnonjogurtti ja Lystin oma ruoka kypsennettynä voisi olla alkuun suolistoa vähiten ärsyttävää. 

Luita en antanut 1,5 viikkoon ja ateriat kypsensin aluksi uunissa ja myöhemmin vain sulatin. Luita ei voi kypsentää tai ne sälöttyvät ja ovat sitten vaarallisia koiralle. Toistaiseksi uloste on ollut kiinteämpää ja Lystin vointi muuten hyvä, mutta kevyempi ruokavalio on saanut sen rauhoittumaan huomattavasti. Antibioottitablettien antaminen juustopalan sisässä on ollut todella helppoa tottistelun kautta. Lysti myös teki aivan eri aktiivisuustasolla töitä, kun se oli oikeasti nälkäinen.

Olen jo vähitellen lisännyt luut takaisin Lystin ruokavalioon. Ensin kanan siipiä ja kaularankoja ja myöhemmin myös kovempia luita, kuten sian selkärankaa. Öljytkin olen ottanut takaisin ruokavalioon, kun uloste on ollut kiinteämpää ja välillä jopa liiankin kovaa. Maitohappobakteeria ja täydennysrehua on vielä joksikin aikaa. Jospa se tauti olisi näillä keinoilla päihitetty. Mikä sen sitten ikinä alunperin aiheuttikaan.Mahataudin päälle tytöllä alkoivat vielä ensimmäiset juoksutkin. Nekin saattavat osakseen ylimääräistä hössötystä vähentää. Juoksuhousuja se on antanut pitää kohtuu hyvin. Päivällä ei ole ollut ainakaan mitään ongelmia. Yhtenä yönä se oli housut itseltään ottanut pois, mutta ei ollut kuitenkaan hoksannut ruveta repostelemaan niiden sisällä ollutta alushousunsuojaa. Onneksi.:)

Loppuun pieni parveketottistelu toipilaan kanssa. En saanut toistaiseksi ladattua videota kunnolla, joten menkööt nyt tällaisena sarjakuvana jonkun aikaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti