lauantai 9. helmikuuta 2013

Oppia ikä kaikki Ei ollut riemulla rajaa, kun Lysti pääsi pitkästä aikaa tallille käymään. Heti kontista päästyään se suuntasi lähimmille lantapalleroille ja juoksi sellainen suussaan karkuun. Yritin hillitä mieleni ja antaa koiran olla koira. Täysin huomiotta jättäminen taisi hyvin lievästi tehotakin, sillä enää ei Lystillä ollut syytä juosta karkuun lantasaaliinsa kanssa. Kyllä ne jäiset pallerot siitä huolimatta näyttivät olevan parasta huvia. Onneksi se ei ole tykästynyt esimerkiksi muovipusseihin tai talikon varsiin.
Jos hihnassa vetäminen alkaa välillä sujuakin, niin seuraava haaste lenkeille on jo heitetty. Nimittäin ne ohitustilanteet. Pienenä pentuna Lysti ei yrittänyt rynniä ohikulkevien ihmisten tai koirien luokse, mutta näin murkkuiässä kaikki liikkuvat asiat (myös autot) kiinnostavat tai ovat jotenkin niin jännittäviä, että niitä kohti pitäisi päästä. Ohitustilanteitakin täytyy siis ruveta järjestelmällisesti harjoittelemaan.

Yleensä tarjoankin Lystille namia, kun näen jonkun tai jonkin tulevan vastaan, mutta aina se ei riitä viemään huomiota pois ohitettavasta. Eräs välikohtaus sai taluttajan vaihteeksi häpeämään. Ohitsemme kulki pieni poika reppu selässä ja Lystin reaktio oli poikaa kohti vetäminen ja kovaääninen haukkuminen. Hihna oli onneksi melko lyhyellä, ettei koira päässyt liian lähelle poikaa, mutta kyllä harmitti, että sen piti mennä haukkumaankin vielä sitä pientä lasta.

Joskus sitä miettii, että onnistuukohan sitä kouluttamaan tuosta koirasta yhteiskuntakelpoisen. Onneksi koiraa voi kouluttaa läpi elämän ja onneksi Lysti on vielä niin nuori, ettei siltä voi vielä joka tilanteessa täysin järkevää käytöstä odottaakaan.

Viime viikonloppuna Lysti sai kokea kohtaamisia toisten eläinten kanssa. Perjantai-ilta meni kissanpentua tarkkaillessa ja lauantaina käytiin maalla juoksemassa kahden muun koiran kanssa. Kissaan Lysti suhtautui yllättävän hyvin. Ne jopa leikkivät yhdessä, eikä kumpikaan saanut naarmuja naamaan. Kissa sai sen sijaan tuta Lystin suukot, kun koira yritti tätä ilmeisesti pestä. Huono puoli tässä tapaamisessa oli Lystin jatkuva vahtaaminen. Se läähätti ja hengitti hyvin nopeasti kissan jokaista liikettä tarkkaillessaan. Kissa ei saanut hetken rauhaa ja aina liikkuessaan, Lysti seurasi.


Loppuun vähän aurinkoisen päivän talviriehaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti