tiistai 4. joulukuuta 2012

Home alone

 Takasyksyn tultua ehdimme vielä yhden jäljen Lystin kanssa tehdä pellolla. Vauhtia tytöllä on vähän liikaa, mutta nenää se käyttää nähdäkseni tehokkaasti. Tarkemmin se rupeaa yleensä jäljestämään toisen tai kolmannen jäljen jälkeen.
 
Ihanan kummityttöni kyläilystä oli iloa myös Lystille. Joillekin tuo koirankouluttaminen taitaa olla synnynnäistä.:) 
Kiltisti Lysti kummityttöäni myös kohteli ja tyttö palkitsi tämän runsailla huomionosoituksilla ja silityksillä.


Talvisessa auringonnousussa tunnelmointia.  


 Korkeutta Lystillä on jo yli 50cm ja painoa 18kg. Siltikin se näyttää meidän silmiimme vielä pikkukoiralta. Kasvuvauhti on nyt tasoittunut, eikä yhden yön kasvupyrähdyksiä ole enää ollut.

Yksin Lysti on ollut tähän asti vain häkissä, mutta viime päivinä olemme aloittaneet yksinolon harjoittelun myös vapaana. Koskaan se ei ole joutunut pitkiä aikoja yksin olemaan, joten tästä voi tulla meille hieman haastetta. Parin minuutin yksinoloja olemme toki tehneet alusta alkaen esim roskia viedessä tai postia hakiessa. Viime viikolla jätimme Lystin ensin 20 minuutiksi niin, että jätin sen syömään ja lähdin itse töihin. Isäntä saapui sitten kotiin vähän ajan perästä, eikä Lysti tuona aikana vielä ollut ehtinyt pahojaan tekemään. Todennäköisesti lopetteli juuri ruokaansa isännän saapuessa kotiin.

Eilen jätimme sen 50 minuutiksi yksin. Jälleen ruuan kanssa. Tuona aikana se oli kuitenkin jo ehtinyt tehdä kakat sisälle, vaikka se oli tehnyt tarpeensa ulos puoli tuntia ennen lähtöämme. Muuten se ei ollut tehnyt tuhojaan.

Lysti on muutenkin viime aikoina ulostanut sisälle. Ei pissanut, mutta kakannut kyllä. Kahtena yönä olen joutunut heräämään pahaan hajuun ja siivoamaan ulosteet lattialta. Ikävintä tässä on se, ettei Lysti ole älynnyt ilmoittaa hädästään, kuten se pienempänä häkissä nukkuessaan teki. Viime yönä se kuitenkin älysi inahtaa kerran ja saman tien lähdin viemään sitä ulos. Molemmat tarpeethan se teki ja nukkui sitten aamuun asti.

Ehkä sillä on nyt jokin siirtymävaihe, kun häkkiäkään ei enää ole asunnossa. Yksinolon opettelemista jatkamme kuitenkin lyhyemmillä pätkillä ja uskon sen siihen tottuvan suht nopeasti. Onneksi olemme näin kiitollisessa tilanteessa, ettei koiraa tarvitse yhen äkin jättää moneksi tunniksi kerralla kotiin. Korkea aika nyt kuitenkin on jo opettaa koira vapaana yksinoloon.

Muussa koulutuksessa olemme toistaiseksi pitäytyneet arkitottelevaisuudessa. Odottaa se osaa jo hienosti, tiskipöydille se ei ole hyppinyt enää päiväkausiin ja ilopissitkin ovat vähentyneet. Kaupungilla kävimme joku viikko sitten kävelemässä ja hienosti Lysti namien voimilla pysytteli lähellä ja vilkuili välillä silmiin. Hihnakäyttäytymiseen on muutenkin ollut tuosta lähellä kävelemisestä hyötyä. Lysti tulee kutsuttaessa lähelle ja namien avulla pysyttelee siinä esimerkiksi ohitustilanteissa tai tienylityksissä. Vapaammin kulkiessaan se kuitenkin vetää vielä, mutta ei enää niin hillittömästi, kuin pienenä.

Vapaana juoksiessa Lysti on ruvennut hakemaan rajojaan ja ei aina tulekaan luokse kutsuttaessa. Paristi se on jo lähtenyt huudoistani huolimatta toisen lenkkeilijän perään. Olen joutunut rajoittamaan yleisillä lenkkipoluilla vapaana kulkemista, ettei kanssaeläjiltä tulisi valituksia. Kilttihän Lysti on tuntemattomiakin kohtaan, mutta tuntemattomat kun eivät sitä tiedä. Lisäksi Lysti alkaa olla toisten silmissä jo aikuisen koiran kokoinen, eikä kohti juokseva musta koira herätä kovinkaan monessa ilon tuntemuksia. Lakikaan ei salli yli 5kk ikäisten koirien vapaana pitoa kaupunkialueella, joten huolella joudumme valitsemaan lenkkireittimme.

Tyytyväinen täytyy kuitenkin olla miten mukava pikkuneiti tuosta karvapallerosta on kehkeytynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti